Столицата на Доминиканската Република – Санто Доминго, често е наричан „Градът на първите”. Основан на 5 август 1498г. от Бартоломю Колумб, брата на Христофор Колумб , Санто Доминго е първият град на Америка, в него е построен първият дворец, първата катедрала, първата болница, първата павирана улица , първият манастир на новия континент. Признат от ЮНЕСКО за част от световното културно и природно наследство, днес градът е най-бързо развиващият се и модерен метрополис на Карибите. Нашият тур ще ни запознае с основните исторически, културни и природни забележителности на Санто Доминго.

Alcázar de Colón /Замъкът на Колумб/

Завършен през 1512г., замъкът Алкасар де Колон е бил предназначен за резиденция на тогавашния губернатор на града Диего Колумб – син на Христофор Колумб.  Първият замък  на Новия свят понастоящем е музей, съхраняващ предмети на бита, оръжия и произведения на изкуството от 16 век.

Calle Las Damas  /Улицата на дамите/

Първата павирана улица на Новия Свят. Построена е от Диего Колумб, брат на Христофор Колумб, за да може съпругата му, Мария де Толедо, да се разхожда по нея и да не чувства липсата на Европа. Понастоящем по нейното протежение, в реновирани сгради от 16 век,  са разположени музеи, посолства и държавни учреждения.

Catedral Santa María La Menor /Катедралата Санта Мария ла Менор/

Първата катедрала на Новия Свят Санта Мария ла Менор  е построена в периода 1521-1541 г.. В силуета  й ясно се забелязват следи от арабската архитектура, наследство от нашествията на маврите на Иберийския полуостров. През годините е служила като болница, военен склад, щаб на Франсис Дрейк. Пред катедралата е един от символите на Санто Доминго – паметникът на Христофор Колумб. Тук за кратко са били положени и останките му.

Calle El Conde /Улица Ел Конде/

Първата търговска улица на Новия Свят и най-популярната пешеходна зона в Доминикана. Наименована е на Губернатора на Санто Доминго – Дон Бернардино Менесес , който е спасил града от английски пирати през 1655 г..

Faro a Colón /Фарът на Колумб/

Фарът на Колумб е построен  за ознаменуването на 500-та годишнина от откриването на Америка с финансовото съдействие на всички американски страни. Има формата на кръст и нощем от него светят 72 лазерни лъча, които се виждат от разстояние 100 км. Олицетворява светлината, която християнството носи на Новия Свят. Фарът е и мавзолей на Христофор Колумб – там са положени част от останките му.

Fortaleza Ozama  /Крепостта Осама/

Първата крепост на Новия Свят е построена от испанците в началото на 16 век за да пази  столицата от нашественици и пирати. Върху дебелите й стени, достигащи на места  височина от 30 м., има наблюдателни кули и оръдейни гнезда. Крепостта е била използвана и като затвор, в който за кратко е бил затворен и Христофор Колумб.

Monasterio de San Francisco /Манастирът Сан Франциско/

Първият манастир на Новият Свят е построен между 1508 и 1560 г. от монаси францисканци. Преживял е много катаклизми, като няколко земетресения, урагани, пожар, причинен от Франсис Дрейк. Днес Манастирът е признат за част от световното историческо наследство от ЮНЕСКО. Всяка неделя в руините на манастира изнасят концерти меренге състави.

Casas Reales /Кралският двор/

Кралският Двор е бил построен и използван за седалище на правителството, хазната и съда. Оттук са тръгвали всички експедиции за завладяване на нови земи в Америка, както са се отчитали и резултатите от тези експедиции. Днес сградата на Кралския двор е музей, отразяващ развитието на Доминиканската Република от откриването й от Колумб, през вековете на робство, до извоюването на независимостта от Испания през 1821 г.

Panteón de la Patria /Пантеон на нацията/

Красивата сграда с националния герб над входа е била първоначално фрацисканска църква, театър, и от 1956г – Пантеон на Нацията. Тук са погребани националните герои Грегорио Луперон, Саломе Уреня, Мария Тринидад Санчез и др.  В Пантеона е Вечният огън на нацията, който се пази денонощно от президентската охрана.

 Ruinas del Hospital de San Nicolás de Bari /Руините на болницата Сан Николас де Бари/ 

Болницата е построена между 1503 и 1508 г. и е наименована на Сан Николас – пазителят на лечителите. Била е едновременно болнично заведение и църква. Това е първата болница на Новия Свят и е служила за модел за организиране на болнични заведения в Америка. Разрушена е от земетресение през 1900 г.

Parque Nacional Los Tres Ojos /Национален парк Трите очи/

Изключителен природен феномен – трите подземни сладководни езера „Трите очи” са били използвани от индианците Таино като убежище от урагани. В тях ще намерите интересни сталактитни и сталагмитни форми, ще видите редки представители на местната флора и фауна.