Санто Доминго е столицата  на Доминиканската република. Наричан е „Градът на първите” тъй като е първия град на Новия Свят, в него е построена първата катедрала, първата болница, първия университет и т.н.  Историческата част на града е призната от ЮНЕСКО за “културно и природно наследство на света”. Градът е един от най-големите търговски центрове в Карибския Басейн

Интересни забележителности са: Basílica Menor de Santa María, /катедралата Санта  Мария  ла Менор/. Най-старата катедрала в Америка – символът на града; Резиденцията на испанските крале в Новия Свят –Alcázar de Colón  /Двореца на Колумб/ с разкошната си градина; Casa de Bastidas /Капитанския Дворец/; Слънчевия Часовник; Първата крепост на Новия Свят Fortaleza Ozama /Крепоста Осама/; колониалния музей Casas Reales /Кралския двор/. виж тук

Нашата обиколка на града ще бъде по-различна: ще се запознаем с основните исторически забележителности, но акцентът ще бъде върху посещението на най-интересните музеи в града:

Световният музей на кехлибара

   Музеят е открит през 1996 г. по случай 500-та годишнина от основаването на Санто Доминго.  Експозицията включва много красиви и интересни екземпляри от кехлибар и разказва за формирането, историята и начините за добиване на този рядък минерал.

Кехлибар

Музеят на ларимара

   Полускъпоценният  камък Ларимар е открит сравнително скоро – през 1974 г. от Мигел Мендес, който го кръщава на своята дъщеря Лариса и на морето /mar на испански/. Единственото място в света, където се добива ларимар е мина в Бараона, Доминиканската Република. Експозицията разказва за историята на откриването на камъка, методите на добиване и показва някои от най-интересните екземпляри.

Музеят на рома и захарната тръстика

   Музеят се намира в  сграда от 16-ти век и описва историята на производството на двата много важни за Доминикана продукти – захарната тръстика и рома. Показани са модели на машини за извличане на захарен сок, за дестилация и съхранение на ром. На бара, който е към музея, ще може да дегустирате няколко вида ром, произвеждани във фабриката.

Музеят на тютюна

   Музеят разказва за историята на отглеждането на тютюна от 16 век до днешни дни.  В музея са изложени автентични инструменти за обработката на тютюн и снимки от тютюневата индустрия в Доминикана от началото на 20-ти век. Има салон, в който може да се наблюдава на живо процеса на производството на пури, както и зала за дегустации.

Музеят на шоколада  

   Музеят на шоколада се помещава в красива сграда от 16-ти век, в непосредствена близост до първото укрепление на Новия Свят – La Fortaleza Osama /Крепоста Осама/ и включва музейна експозиция и демонстрационна фабрика за шоколад. Посредством една интерактивна разходка ще научим за основните региона на отглеждане на какаото, начините на прибиране и обработка и процеса на приготвяне на шоколада.  На най-сръчните ще бъде дадена възможност сами да приготвят шоколад по своя оригинална рецепта.