По време на пътешествието ще пътуваме по Карибския бряг на Доминиканската Република – един малко познат и същевременно много характерен район.

   Ще започнем с  югозападната част, известна още като „Дълбокият Юг”.  Тя е сравнително отдалечена от основните туристически обекти и маршрути, и поради това е запазила автентичността на своята природа, биоразнообразието си и непокътнатите плажове.  По време на пътуването си ще посетим паркове с гигантски кактуси, между които се промъкват игуани, езера с розови фламинго и соленоводни крокодили, интересни природни феномени.

1-ви ден. Пристигане в Санто Доминго

2-ри ден. Обиколна екскурзия на Санто Доминго

    Alcázar de Colón /Замъкът на Колумб/,  Calle El Conde  /Улица Ел Конде/,  Calle las Damas  /Улицата на дамите/,  Catedral Primada de America  /Катедралата Санта Мария ла Менор/,   Faro a Colón Фарът на Колумб,  Fortaleza Ozama /Крепостта Осама/,  Monasterio de San Francisco  /Манастирът Сан Франциско/, Casas Reales  /Кралският двор/, Panteón de la Patria /Пантеон на нацията,  Parque Nacional Los Tres Ojos /Национален парк Трите очи/,  Ruinas Hospital San Nicolás De Bari  /Руините на болницата Сан Николас де Бари/.  Нощувка. виж тук

3-ти ден. Отпътуване за Barahona /Бараона/ 

   Barahona /Бараона/, наричана още „Невестата на Карибско море”  е основана през 1802 г. от Хаитянския генерал Тусе Луверт. Смята се, че в този район се намират най-красивите плажове на Доминиканската република. Следобяд на първия ден от престоя ни тук, ще посетим един от тях – Playa El Quemaíto /Плая Ел Кемаито/.

Нощувка Бараона. Преход за деня 196 км.

4-ти ден.  Пътешествието ще започне с  Lago Enriquillo /Езерото Енрикийо/

   С площ от 350 кв.кв. езерото Enriquillo /Енрикийо/ е най-голямото езеро на Карибите. Намира се на 54 метра под морското ниво. Наименовано е на Enriquillo /Енрикийо/ – първият вожд на племето Taino /Таино/, успешно противопоставил се на испанските колонизатори. При разходката по езерото ще се насладим на много богато разнообразие от птици, розово фламинго, игуани и американски крокодили

След това ще направим спирка за снимки при  Las Caritas  /Лас Каритос/.

Тази пещера, използвана преди хиляди години от индианците таино, е известна с каменните изображения, гравирани от обитателите й по стените. Те символизирали образи на богове и са били почитани при празнични или религиозни ритуали. На това място, един от вождовете на племето Таино Guarocuya /Гуарокуя/, известен на испанците като Enriquillo /Енрикийо/, подписва мирен пакт с конквистадорите през 1533 г., слагащ край на бунта на племето..

Ще продължим с  посещение на Мините за добив на ларимар. Тези мини, находящи се в Sierra de Baoruco  /планината Баоруко/, са единственото място в света, където се добива полускъпоценния камък Ларимар.  Ларимарът е открит сравнително скоро, през 1974 от Мигел Мендес,  който наименова камъка на своята дъщеря, Лариса и на морето. Ще видим как работниците се спускат в 40 метровите дупки и излизат с кошове, пълни с  необработен ларимар. В работилниците, намиращи се наблизо, можем да проследим процеса на рязане и полиране на ларимара. 

И ще завършим деня с Polo magnetico /Магнитен полюс/.

Автомобили, оставени на неутрална скорост се движат нагоре по наклона.  Природна аномалия или оптическа илюзия?  Ще се убедим като отидем на място.

Вечерта Бараона. Преход за деня 200 км.

5-ти ден. Ще се отправим към Bahía de Las Águilas /Залива на орлите/ 

   Признат е за най-красивият плаж на Доминиканската Република. Осем километра ослепително бял пясък, тюркоазена вода, никакви хотели, ресторанти или магазини. До плажа се стига само с лодка, като по пътя ще видим крайбрежни скали с причудливи форми и ще направим кратка спирка на Cabo Rojo /Червения нос/.

Името на полуострова произтича от червения цвят на почвата, дължащ се на наличието на боксити. В изумрудените води може да срещнете Антилски морски крави, а наблизо гнездят изключително редките морски ястреби. Там се намира един от най-запазените морски рифове в Карибско море.

Вечерта Бараона. Преход за деня 220 км.

6-ти ден. Laguna Oviedo /Лагуната Овиедо/ 

   Най-голямата соленоводна лагуна в Доминикана се намира на около 3 метра над морското равнище. Заобиколена от мангрови гори, тя е дом на много видове птици като розово фламинго, пеликани, различни видове чапли, чайки  и папагали.  Пътуването ни с лодка ще продължи около 2 часа и ще бъде изпълнено с незабравими мигове с обитателите на това чудно място.

По пътя за лагуната ще минем покрай  Вятърен парк

Първият и най-голям вятърен парк на Карибите и в Централна Америка. Височината на всяка една от 40-те  турбини достига 120 метра и общо произвежданата електроенергия е 77 MWts. При желание може да се организира едночасов информативен тур на съоръжението.

Следобяда ще прекараме на красивия плаж San Rafael  /Сан Рафаел/ – Водопада на реката, която се влива в плажа, е трансформиран в естествен спа център, посещаван от много местни жители и туристи. Усещането да се потапяш последователно в сладка и солена вода е невероятно.

Вечерта Бараона. Преход за деня 140 км

7-ми ден. Отпътуваме от Бараона

   По пътя ще посетим „Dunas de Bani” /Дюните на Бани/ . Формирали са се в резултат на взаимодействието на течението в залива и вливащата се наблизо река Nisao /Нисао/. Високи над 35 м., те са дом на разнообразна флора и фауна.

На обяд пристигаме в Boca Chica /Бока Чика/ – най-близкият курорт до столицата. След обяд ще се насладим на снежнобелите плажове, кристалните и плитки води.

Вечерта Бока Чика. Преход за деня 216 км.

8-ми ден. Отпътуване от Бока Чика

Ще започнем деня с посещение на Cueva de Las Maravillas /Пещерата на чудесата/. Използвана за убежище от ураганите от индианците Таино, тя е служила и като място за провеждане на религиозни ритуали. Множеството рисунки по стените на пещерата свидетелстват за развит социален живот и култура  у обитателите на предколумбова Америка.

След това ще посетим Altos de Chavon /Алтос де Чавон/ – реплика на италианско село от 16 век., амфитеатър за 5 000 зрители. Ще се разходим покрай вилите на световни знаменитости – от Хулио Иглесиас  до Майкъл Джордан и Джордж Буш

Ще спрем и на резиденцията на Ponce de León /Понсе де Леон/ – испански конквистадор, откривател  на Флорида и първи губернатор на Пуерто Рико. През 1521 г. организира експедиция за търсене на Извора на вечния живот и никога не се завръща от тази експедиция. Според една легенда е намерил извора и е останал там. Според друга легенда е намерил хубава индианка и е останал в селото й.

   Последната ни спирка по пътя към Пунта Кана е Catedral Nuestra Señora de la Altagracia /Катедралата Ла Алтаграсия/ в Higüey /Игуей/. Това е най-високата катедрала на Карибите. Посветена е на светицата-патрон на доминиканския народ и е осветена от Папа Йоан Павел II през 1994 г.

След обяд ще пристигнем в Punta Cana /Пунта Кана/ – 50 км снежнобели плажове, кристални води, пронизващи небето кокосови палми. 

Вечерта Пунта Кана. Преход за деня 158 км.

9-ти ден.

   През този ден ще можем да изберем еднодневна екскурзия, отговаряща на интересите на всеки един от нас.

1-ви вариант. Isla Saona /Остров Саона/ – Идилично място с девствени плажове и тюркоазени води. Един ден на пълно отпускане, срещи с морски звезди и танци на катамарана.

2-ри вариант. La Hacienda /Ла Хасиенда/ – за тези, които предпочитат да се запознаят с бита на доминиканците, да покарат бъги и да яздят коне  из джунглата,  да се спуснат със зип лайн над палмовите гори.

3-ти вариант. За любителите на животинския свят – среща с обитателите на морета на Dolfin Island /Острова на делфините/. Ще плуваме с акули и манти. Ще участваме в програмата на делфините-акробати.

Вечерта ще препоръчаме да прекарате в световно известното шоу Coco Bongo /Коко Бонго/. Една елегантна смесица от кабаретна програма, бар и дискотека.

Разбира се, не можем да се ограничим само с тези варианти. Пунта Кана е място със стотици места за забавление и със сигурност ще отговори на всякакви идеи за прекарване на почивката.

10-ти ден.

Ден за пълно отпускане на плажа. За тези, които искат разнообразие и през този ден, ще организираме пътуване /30 мин/ до най-фотогеничния плаж в Доминикана – Playa Juanillo /Плая Хуанийо/. В късния следобяд може да отидем на пазар за сувенири, пури и ром.

11-ти ден

Сутринта – плаж на Playa Bavaro /Плая Баваро/, следобяд – трансфер за летището на Пунта Кана