Музиката и танците са неделима част от доминиканската идентичност. Спонтанно танцуващи доминиканци можете да видите навсякъде – в парка, на верандата на къщата, в супермаркета. Доминиканската музика и инструменти произлизат от испанските и  африкански ритми. Най-популярните жанрове са меренгето, бачата и регетон.

Меренгето – националната музика и танц на Доминиканската република. Инструментите, използване в меренгето, отразяват тройната идентичност на доминиканците:  гуирата /метален цилиндър с дупки, по който се търка с дървена пръчка/ идва от индианците таино,  тамбората /вид барабани/ е от Африка, а акордеона – от Испания. Световно известните меренге певци Хуан Луис Гера, Фернандо Виянова, Братята Росарио и други, често изнасят концерти из цялата страна, които се превръщат в празник за народа.

Бачатата произлиза от испанското болеро. Тя е по-бавна и прочувствена музика. Считана за ритмите на по-ниската класа. След появата на групата “Aventura” /Авентура/ през 90-те години, бачатата придоби световна популярност. Певци като Луис Варгас, Антони Сантос и Раулин Родригес са известни далече отвъд границите на Доминиканската Република.

Меренге и бачата се танцуват практически навсякъде – в дискотеките, на концерти, на специални танцувални вечери, дори на бензиностанциите и автомивките  в неделя вечер.

Нашето пътуване ще Ви заведе на три различни места в Доминиканската Република, където може да се насладите на танци под звуците на жива музика, в дискотеки или в специализирани клубове за танци.

1-ви ден. Пристигане в Санто Доминго, настаняване.

2-ри ден.  Санто Доминго

   През деня ще са запознаем със Санто Доминго. Ще посетим Alcázar de Colón /Замъкът на Колумб/,  Calle El Conde  /Улица Ел Конде/,  Calle las Damas  /Улицата на дамите/,  Catedral Primada de America  /Катедралата Санта Мария ла Менор/,  Fortaleza Ozama /Крепостта Осама/,  Monasterio de San Francisco  /Манастирът Сан Франциско/, Casas Reales  /Кралският двор/, Panteón de la Patria /Пантеон на нацията, Ruinas Hospital San Nicolás De Bari  /Руините на болницата Сан Николас де Бари/. виж тук

Вечерта ще посетим руините на манастира Monasterio de San Francisco  /Манастирът Сан Франциско/, където всяка неделя групата Bonnie /Бонийе/ изнася представление на открито. Ще се насладим на ритмите на меренге, потопени в атмосферата на Колониалната зона на Санто Доминго.

3-ти ден. 

  Ще прекараме деня на плажа Boca Chica /Бока Чика/ – най-близкия курорт до столицата, с кристално чисти води и снежнобели пясъци.  

Вечерта ще бъдем в най-голямото и луксозно място за танцуване в Санто Доминго. Всеки понеделник от 21ч. тук на живо се представят най-популярните групи не само в Доминикана, но и на целите Кариби.

4-ти ден. Ще посетим парк „Los tres ojos” /Трите очи/

    Изумителен природен феномен, пещера с три сладководни езера в нея. След това ще отидем на Faro a Colón  /Фара на Колумб/ – мавзолея на откривателя на Америка. Накрая ще слезем в Колониалната зона за да посетим музеите на рома и захарната тръстика, на шоколада, на ларимара и на пурите

Вечерта ще прекараме в неформална, приятелска обстановка в младежи денс клуб. ДиДжей организира програма, в която са застъпени всички традиционни видове музика.

Много често на площадите на Колониалната зона в Санто Доминго се организират представления на различни местни и чуждестранни групи. Освен това, всеки петък и събота вечер Министерството на туризма организира фолклорни вечери,  в които представя националната музика в контекста на исторически събития. Жителите на града се възползват от тези възможности и концертите се превръщат в голяма танцова забава. При късмет от наша страна, ще посетим и някой от тези спектакли.

5 –ти ден.

    Втората спирка от нашия танци-тур е полуостров Samaná /Самана/. Този природен рай е останал непокътнат от времето на откриването му за европейците през 16 век. Скритите пещери, необятните палмови гори и множеството заливчета са били привлекателно място за пиратите. Спокойните води на залива Самана привличат всяка година около 5000 гърбати китове за чифтосване  и раждане на малките. Атмосферата в градчетата на полуострова е странна смесица от френско, испанско и английско влияние. След обяд ще прекараме на плажа Las Ballenas /Лас Байенас/, а вечерта – в  най-полулярното  място за танцуване на полуострова. Тук си дават среща професионални танцьори и пълни аматьори, местни и туристи, тинейджъри и улегнали бизнесмени. За тези, които искат да научат нещо ново – професионални инструктори дават кратки уроци

6-ти ден. Samaná /Las Terrenas /Самана/Лас Теренас/

   Този ден ще посветим на една от най-известните забележителности на Доминиканската Република – Водопада El Limón /Ел Лимон/. След 45 мин. яздене през живописни палмови гори, се достига до водопада. Там ще можем да се насладим на красивата гледка и кристално чистите хладни води. На връщане ще посетим доминиканско село, където местните жители ще ни запознаят с начина си на живот, с производството на мамахуана и варенето на кафе. Късния следобед ще прекараме на Playa Bonita /Плая Бонита/. Вечерта ще бъдем в дискотека намираща се на третия етаж на сграда, която е на плажа. Гледката е изумителна. Известна е като дискотеката с най-добрите аудио уредби и декорация на целия полуостров

7-ми ден.

  Сутринта ще потеглим към  Las Galeras /Лас Галерас/ – малко градче на „върха” на полуострова, белязано от духа на основателите му-французи. Оттам с лодка ще отидем до световно известния плаж Playa Rincón /Плая Ринкон/. През периода 15.01-15.03 през деня ще направим разходка с корабче в залива за да видим плуващите там гърбати китове. Ще обядваме на световноизвестния остров Isla Bacardi /Бакарди/, където ще прекараме и останалата част на деня. Вечерта ще бъдем в най-модерната дискотека на полуострова  – едно приятно заведение, където представят различни стилове музика. Мястото, освен с хубавата музика, е известно и с най-добрата пиня колада в града.

8-ми ден. Отпътуване от Самана

   По пътя ще спрем в гр. Rio San Juan /Рио Сан Хуан/, където ще направим разходка с лодка по живописната лагуна Гри-Гри. Laguna Gri Gri /Лагуна Гри Гри/ е един от най-големите резервати за чапли, морски орли и речни костенурки в Доминиканската Република. Лодката ще ни отведе по тесни канали между мангрови дървета до прекрасния плаж Playa Caletón /Калетон/, с причудливите фигури на хора, катерещи се по скалите. Ще прекараме целия ден с барбекю на плажа.

Ще отседнем в близкото градче Cabarete /Кабарете/ –  световната столица на кайт сърфа и младежките забавления, където вечерта ще бъдем на денс парти на плажа.

9-ти ден. 

    През деня ще посетим град  Puerto Plata /Пуерто Плата/, наричана „Годеницата на Атлантика”. Районът, в който Христофор Колумб стъпва за пръв път в Америка. Ще се изкачим с кабинков лифт на планината Isabel de Torres /Изабел де Торес/ над града, ще разгледаме историческата крепост ‘”San Felipe” /Сан Фелипе/, ще посетим най-голямата в Доминикана фабрика за ром „Brugal”  /Бругал/ както и музея на кехлибара. Вечерта пак ще бъдем на плажа в Кабарете за да се потопим в карибските ритми.

10-ти.  

   През този ден ще посетим руините на “Isabela” /Исабела/ – първото селище и първата църква, построени в Америка. Остатъка от деня ще прекараме на един от най-красивите плажове в Доминикана – Punta Rucia /Пунта Русия/. Вечерта ще организираме едно плажно парти за „довиждане” с меренгето и бачатата.

Кабарете плажа

11-ти ден.

    Отпътуване за Санто Доминго. След обяд, преди трансфера за полета, ще направим една разходка из Колониалната зона и ще имаме възможност за пазаруване на сувенири./Възможно излитане от Пуерто Плата