Боят с петли или  Riña de gallos е едно състезание между петли от една и съща порода, познато на човечеството от древността. Първи писмени данни за такива битки от преди 2500 години са открити в Китай, а се смята, че в Индия битки с петли са се провеждали далече преди това. В Античния Рим битките с петли са се провеждали наред с гладиаторските борби на специални арени.  Оттам са пренесени на Иберийския полуостров, откъдето, заедно с конквистадорите пристигат в Америка. Днес, местата, на които се провеждат битките се наричат Колизеуми, по подобие на Римските .

В наши дни, в много страни, вкл. САЩ и редица Европейски страни, този спорт е забранен, тъй като е считан за нехуманен. В Доминиканската Република това е един легален спорт, много популярен сред местното население. Традициите на провеждане на бой с петли датират от основаването на държавата и жителите го считат за национален спорт и гордост. 

На Колизеумите могат да се видят всякакви хора – от най-богатите фабриканти до обикновени фермери. Всички се забавляват и използват случая да заложат малко пари за своя фаворит.

Ще посетим един от Колизеумите, намиращи се в близост до Пунта Кана, ще проследим развитието на един турнир, а любителите на хазарта ще могат да пробват късмета си с познаване на победителя.