Pico Duarte /Връх Дуарте/ е най-високата точка на Карибите –        3 087 м. Намира се в планинската верига Cordillera Central  /Централни Кордилери/, в средата на остров   Española  /Испаньола/. Нашата екскурзия ще ни преведе през гъсти джунгли, борови гори и планински пасища. Ще прекосим бурни потоци и ще преодолеем една денивелация от около 2 000 м. Затова ще ни е необходима над средната фитнес подготовка, подходяща екипировка и помощта на местен водач и мулета.

1-ви ден. Пристигане в Санто Доминго. Настаняване

2.ри ден.

   Сутринта тръгваме към отправната точна на нашето изкачване – град  Jarabacoa /Харабакоа/. По пътя ще спрем в град La Vega /Ла Вега/ за да посетим Catedral de la Inmaculada Concepción /Катедралата на непорочното зачатие/ – една от малкото катедрали в света, в които е изобразен Исус Христос след възкръсването му

В близост до Ла Вега се намират и руините на форт, построен от Христофор Колумб през 1494 г. Фортът е бил отправна точка за експедиции за търсене на злато в долината Cibao /Сибао/ и околните планини.

   След обяд ще пристигнем в Харабакоа и ще се настаним в къща за гости – едно приятно място, което ще ни даде възможност да се запознаем с местните хора, с начина им на живот и традиционната кухня. Ще отделим време за последен преглед на екипировката

3-ти ден.

    Рано сутринта потегляме към  Manabao /Манабао/ – входа на национален парк Jose Armando Bermudez /Хосе Армандо Бермудес/. От офиса на парка ще получим нашите разрешителни за изкачването /годишно се издават около 200 разрешителни на чужденци за изкачване на Пико Дуарте/. На входа на парка ще ни чака местен водач с мулета – по две за всеки член на експедицията. Едното е за багажа, а другото за спешни случаи /наранявания, преумора и др./

   Прехода  през този ден е около 18 км. и денивелацията  е 1 540 м. Маршрута е сравнително лек. Започва с джунгла /влажен терен/, преминава през вековни борови гори и завършва на живописни планински пасища.

   През късния следобед пристигаме на мястото за нощуване – La Comparticion /Ла Компартисион/. За нощувка ще можем да използваме наличните бунгала или да разпънем собствени палатки. Зад лагера тече ледено студена река, в която много планинари охлаждат телата си.

   Това е мястото, където всички експедиции спират за нощувка преди изкачването на върха. За вечеря, водачите ще ни приготвят типични доминикански ястия, които ще полеем с хубаво червено вино. Вечерите преди изкачването винаги носят едно незабравимо усещане под ярките карибски звезди в компанията единомишленици. 

4-ти ден. La Comparticion – Pico Duarte – La Comparticion. Преход общо 10 км., денивелация 650 м.

   Изкачването ще продължи около 5 часа. Ще преминем през борови гори и планински пасища. Ще видим растения, характерни за Северна Америка и по-студените климатични пояси. През зимата температурите нерядко доближават 0 градуса С.

По обяд вече сме над облаците – на Пико Дуарте !!!

Ще се насладим на гледката, ще се подкрепим с чай и бисквити и – надолу.

   Вечерта сме пак в Ла Компартисион за да споделяме истории с другите планинари, да опитаме пак от местните специалитети и да отпочинем за прехода на следващия ден.

5-ти ден.

   Слизането е като разходка в парка. Прекрасни гледки, свеж въздух, чудесна компания. Вечерта сме при нашите приятели от къщата за гости в Харабакоа за да споделим изживяванията си и да опитаме нови доминикански ястия.

6-ти ден. Отпътуване за Санто Доминго.

    В цената на тура е включено всичко: Транспорт от и до Санто Доминго, нощувки, входни такси, храна, водач и мулета, палатки и спални чували, ползване на заслони.

    За да бъде приключението наистина приятно е необходима /дори задължителна/ следната лична екипировка:

  • удобни обувки за планинско ходене
  • вълнени чорапи – няколко чифта
  • лека раница, в която да носите най-необходимото – вода, малко бисквити, слънцезащитен крем. Мулетата с багажа ни минават на някои места по различен маршрут от нашия.
  • туристически щеки – често подценяван, но много важен атрибут за всеки планинар
  • дъждобран – не рядко дъждът ни изненадва по средата на маршрута
  • ръкавици – температурите понякога доближават точката на замръзване
  • термос
  • малък кит за първа помощ
  • удобно за Вас облекло, съобразено с температурните граници     0-25 градуса С